Yemen Nerede? Siyasi Durumu, Ekonomik ve Ticari Bilgileri
Yemen Cumhuriyeti, Arap Yarımadası’nın güneybatısından güneyine uzanan bir bölgede yer alır. Kuzeyde Suudi Arabistan, batıda Kızıldeniz, güneyde Aden Körfezi ve Arap Denizi, kuzeydoğuda ise Umman ile komşudur. Yemen’e ait 200 ada arasında en büyüğü, ana karadan yaklaşık 354 km güneyde bulunan Sokotra Adası’dır.
Yemen, 20 eyalete ayrılmıştır ve bunların en büyüğü Hadramut’tur. Ülkenin yaklaşık 35,2 milyonluk (2024) nüfusu, 1975’ten bu yana iki katından fazla artarak Yemen’i Arap Yarımadası’nda en kalabalık ikinci ülke haline getirmiştir.
Yemen’in birleşmesi, 22 Mayıs 1990’da kuzeydeki Yemen Arap Cumhuriyeti ile güneydeki Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin birleşmesiyle gerçekleşmiş ve Yemen Cumhuriyeti kurulmuştur. Eski Güney Yemen’de ortaya çıkan ayrılıkçı bir hareket, 1994’te kısa süreli bir iç savaşa yol açmıştır. Ansar Allah, yaygın olarak Husi olarak bilinen, Şii Müslüman bir silahlı siyasi gruptur. 1990’larda Yemen’in kuzeyinde ortaya çıkmış ve 2000’li yılların başında Yemen hükümetine karşı bir isyan başlatmıştır.
2011 yılına gelindiğinde, Yemen dini şiddet ve El Kaide bağlantılı terörizmden etkilenmeye devam ederken, dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih görevinden ayrılmıştır. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından müzakere edilen ve BM destekli bir geçiş sürecinin ardından, 2012’de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi göreve gelmiştir. Eylül 2014’te Husiler, Yemen’in başkenti Sana’yı ele geçirmiştir. 2016’ya kadar Husiler, Yemen nüfusunun çoğunluğunun (%70) yaşadığı kuzey bölgesinin büyük bir kısmını kontrol altına almıştır. Ülke, Husi kontrolündeki kuzey ile uluslararası alanda tanınan güneydeki hükümet arasında bölünmüş durumdadır ve iç savaş devam etmektedir.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Yemen’i dünyanın en kötü insani krizlerinden biri olarak tanımlamış ve 2024’te 18,2 milyon Yemenlinin yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir. Çatışmaların şiddetlenmesinden önce, Yemen’in temel gıda maddelerinin %90’ından fazlası ithal ediliyordu. Ancak limanların kapanması ve diğer kısıtlamalar, gıda erişimini daha da zorlaştırmıştır.
Siyasi Durum
Çatışmada ilk ulusal ateşkes, Nisan 2022’de Husiler ile Suudi liderliğindeki koalisyon arasında BM aracılığıyla sağlanmıştır. Bu ateşkese, BM Genel Sekreteri’nin Yemen Özel Temsilcisi İsveçli diplomat Hans Grundberg öncülük etmiştir. Ateşkes iki kez yenilenmiş ancak Ekim 2022’de sona ermiştir. Ateşkesin sona ermesinden bu yana, önceki dönemdeki iç şiddet seviyesine geri dönülmemiştir.
7 Nisan 2022’de, uluslararası alanda tanınan Yemen Hükümeti’ni yeni bir lider olan Dr. Raşid el-Alimi’nin yöneteceği duyurulmuştur. Yeni hükümet, KİK tarafından seçilen sekiz üyeden oluşan Başkanlık Liderlik Konseyi (PLC) olarak adlandırılmıştır. PLC, Yemen’i BM, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi uluslararası platformlarda temsil etmektedir.
Yemen şu anda kuzeyde Husiler ve güney ile doğu bölgelerinin çoğunu Aden şehrinden yöneten PLC arasında bölünmüş durumdadır.
Aralık 2023’te Hans Grundberg, Yemen’deki çatışmanın tüm taraflarının, ülke genelinde bir ateşkes uygulanması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve BM himayesinde kapsayıcı bir siyasi sürecin yeniden başlatılması için hazırlıklar yapılması konusunda bir dizi önlem üzerinde anlaşmaya vardığını (BM Yol Haritası) açıklamıştır.
Kasım 2023’te, Hamas-İsrail çatışmasına yanıt olarak ve Hamas’ı desteklemek amacıyla Husiler, Kızıldeniz ve Babülmendep Boğazı’ndaki gemilere saldırılar düzenlemeye başlamıştır. Husiler, saldırıların İsrail ile bağlantılı gemilere yönelik olduğunu iddia etse de, bu saldırılar ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilmiş, denizcilerin ölümü ve gemilerin tahrip edilmesiyle sonuçlanmış, Kızıldeniz üzerinden yapılan nakliyelerin yön değiştirmesine neden olmuş, dünya ticareti ve denizcilik özgürlüğünü olumsuz etkilemiştir.
Ocak 2024’ten bu yana Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık’a Husi hedeflerine yönelik savunma amaçlı saldırılarda destek sağlamaktadır.
Mayıs 2024’te Avustralya Hükümeti, Ansar Allah olarak da bilinen Husileri, 1995 Ceza Kanunu Yasası (Criminal Code) kapsamında bir terör örgütü olarak listelemiştir. Terör örgütü suçlarına ilişkin daha fazla bilgi, Başsavcılık Departmanı web sitesi üzerinden edinilebilir.
İkili İlişkiler
Avustralya, Yemen ile sınırlı ancak dostane bir ikili ilişkiye sahiptir ve bu ilişki, Hint Okyanusu Kıyısı Birliği (IORA) gibi uluslararası platformlarda iş birliğini içermektedir. Avustralya’nın Riyad Büyükelçiliği, Yemen’e akredite edilmiştir.
Avustralya Hükümeti, 2024-25 döneminde Yemen’e 9 milyon dolar insani yardım sağlamış, bu rakam 2017’den bu yana toplamda 72,5 milyon dolara ulaşmıştır. BM ajansları aracılığıyla, özellikle Dünya Gıda Programı ve BM Çocuk Fonu üzerinden, bu yardım gıda, su, sanitasyon, sağlık hizmetleri ve şiddetten etkilenen insanlara koruma sağlamıştır. Avustralya ayrıca küresel insani ortaklıkları ve BM Merkezi Acil Müdahale Fonu’na katkıları yoluyla destek sunmuştur.
2023’te Avustralya, DFAT tarafından finanse edilen ve RedR Avustralya tarafından yürütülen Australia Assists programı kapsamında iki personel katkısında bulunmuştur: biri BM Özel Temsilcisi’nin Baş Askeri Danışman ekibine geçici olarak atanmış, diğeri ise UNESCO’nun Doha’daki bölgesel merkezinde Yemen’deki su güvenliği sorunları üzerine çalışan bir Su Programı Uzmanı olarak görev yapmıştır.
Ekonomik Durum
Yemen, Arap Yarımadası’ndaki en yoksul ekonomiye sahiptir. Küçük bir petrol üreticisi olan Yemen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) üye değildir. Bölgedeki birçok petrol üreticisinin aksine, Yemen, hükümetle üretim paylaşım anlaşmaları yapan yabancı petrol şirketlerine büyük ölçüde bağımlıdır. Petrol üretiminden elde edilen gelir, tarihsel olarak hükümet gelirlerinin yaklaşık %70-75’ini ve ihracatın %90’ını oluşturmuştur. Ekim 2022’de Yemen hükümeti, Husi insansız hava aracı saldırılarının limanlara ve ihracat tesislerine zarar vermesi nedeniyle petrol ihracatını durdurmak zorunda kalmıştır. 2015-2022 yılları arasında ülke, kişi başına düşen reel GSYİH’de %52’lik çarpıcı bir daralma yaşamıştır.
Ticaret ve Yatırım
Yemen’deki güvenlik durumu, ikili ticari ilişkilerin gelişmesini büyük ölçüde engellemiştir. Yemen ile iki yönlü mal ve hizmet ticareti sınırlı kalmış, 2023’te 649 milyon dolar olarak değerlenmiştir. Avustralya’nın buğday ihracatı, 2022-23 mali yılında iki yönlü mal ve hizmet ticaretinin %98’ini oluşturmuştur.
İLGİLİ HABERLER
- Neon Genesis Evangelion01 Temmuz 2025Dünya
- Yunanistan'ın İklimi ve Coğrafi Özellikleri30 Haziran 2025Dünya
- Katar, İran’ın ABD Üssüne Saldırısını Nasıl Önledi?30 Haziran 2025Dünya
SON DAKİKA
- Bireysel Emeklilik Nedir, Faydaları Nelerdir01 Temmuz 2025Yaşam
- Bluetooth Kulaklık Bilgisayara Nasıl Bağlanır01 Temmuz 2025Teknoloji
- Brawl Stars Bilgisayara Nasıl İndirilir01 Temmuz 2025Teknoloji
- Yemen Nerede? Siyasi Durumu, Ekonomik ve Ticari Bilgileri01 Temmuz 2025Dünya
- Dicetel (pinaverium bromür) Ne İçin Kullanılır?01 Temmuz 2025Sağlık
- Hakan Çalhanoğlu Kimdir? Nereli, Nerede Doğdu ve Kariyeri01 Temmuz 2025Spor
- Bricanyl Duo Şurup 'Ne İçin Kullanılır01 Temmuz 2025Sağlık
- Neon Genesis Evangelion01 Temmuz 2025Dünya
- Başın Sağ Tarafı Neden Ağrır? 6 Olası Sebep ve Yapılması Gerekenler30 Haziran 2025Sağlık
- Yunanistan'ın İklimi ve Coğrafi Özellikleri30 Haziran 2025Dünya
- Beğen%0
- Bunu Beğenmedim%0
- Ha-ha%0
- Şaşırtıcı%0
- Üzücü%0
- Öfke Uyandırıyor%0
İlk yorum yapan siz olun